GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
8 Eylül 2022 Perşembe 09:30

Tekstil devine onay! Tarım arazisine ve meraya GES dikilecek...

Akın Holding’e ait enerji şirketinin Bergama’daki rüzgar enerji santraline ek olarak yapmak istediği güneş enerji santrali için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onay verdiğini duyurdu. Tarım arazisi, mera ve ormanlık alanı kurulmak istenen santral 69 milyona mal olacak.

EGEDESONSÖZ - Tekstil, gayrimenkul, finans, inşaat ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren Akın Holding A.Ş İzmir’de enerji faaliyetlerini arttırmak için geçtiğimiz aylarda harekete geçmişti.

Holdinge ait Örlemiş RES Elektrik Üretim Anonim Şirketi, önceden işletmeye alınmış olan 7 adet rüzgar türbinin yanı sıra, yardımcı kaynak olarak güneş enerji santrali (GES) dikmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu.

Bergama’nın Kızıltepe Mahallesi Palamutlu Tepe mevkindeki santral alanı içindeki 34,5 hektarlık alana 2 adet 10.925 MWm + 12.075 MWm (toplam 23 MWm/23 MWe kurulu güç) gücünde güneş enerji santrali dikilmesi hedefleniyor.

Proje alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre; GES-1 alanı, "Tarım Arazisi" ve "Ağaçlandırılacak Alan" olarak belirlenen bölgede, GES-2 alanı ise "Orman Alanı" ve "Ağaçlandırılacak Alan" ile “İçme ve Kullanma Suyu Uzun Mesafeli Koruma Alanı Sınırı” kullanımlarında kalıyor. Şirket proje için 69 milyon TL bütçe ayırdı. Ekonomik ömrünün 25 yıl olacağı öngörülmekte ve işletme aşamasında 6 kişinin çalışması planlanıyor. 

Şirketin tanıtım dosyasını inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı proje için nihai onay verdiğini duyurdu.